Je kind en hygiëne in tijden van corona

Doe samen met je kind een experiment en zie hoe handen wassen het virus wegjaagt

Vanwege het coronavirus is het extra belangrijk om te letten op de hygiëne. Daarmee vertellen we je niets nieuws, maar er doen nu zoveel verschillende verhalen de ronde dat we een paar tips voor je op en rij hebben gezet voor de hygiëne van jou en je kind in en rondom het huis. Je kind kan zich dit gedrag aanleren vanaf de peuterleeftijd, maar heeft hierbij echt uitleg van jou nodig. Samen oefenen is sowieso een goed idee!  
 

- Nies en hoest in je elleboog. Mocht je het toch per ongeluk in je hand doen, was dan zo snel mogelijk je handen.

- Was je handen regelmatig met zeep.

- Gebruik papieren doekjes om je handen af te drogen. In een handdoek kunnen veel bacteriën blijven zitten. Gooi de papieren doekjes direct in de vuilnisbak.

- Gebruik papieren zakdoekjes om je neus te snuiten en gooi die gelijk weg.

- Gebruik handalcohol of handgel alleen als er geen kraan of zeep is, zoals na het snuiten. 

- Doe elke dag schone kleren aan.

- Maak deurklinken en lichtknopjes in huis regelmatig schoon. Dit zijn plekken waar meerdere personen op een dag aanzitten.  

- Dat geldt ook voor de iPad en de afstandsbediening.

- Ga je met de lift? Zorg er dan voor dat je met handschoenen de liftknopjes indrukt of gebruik desinfecterende doekjes.

- Laat kinderen niet uit elkaars beker drinken.

 

Experiment
Voor je kind is het best lastig om te begrijpen wat een virus is en waarom het nu extra belangrijk is je handen goed te wassen met zeep. Om dat duidelijk te maken, vonden we een leuke tip op www.famme.nl. Samen met je kind kun je het volgende experiment doen.

- Neem een breed schaaltje met een laagje water en een klein schaaltje met wat vloeibare zeep.

- Strooi in het brede schaaltje lekker veel peper. Je ziet dan dat de peperkorrels zich als een laag over het water verspreiden. Die korrels zijn in dit experiment het virus.

- Laat je kind zijn of haar vinger in het water stoppen en kijk wat er gebeurt: de vinger zit onder de peperkorrel oftewel het virus.

- Vervolgens steekt je kind diezelfde vinger in de zeep en daarna weer in het water met peperkorrels. Wat zie je? De peperkorrels schieten alle kanten op, behalve in de richting van zijn of haar vinger.

Conclusie: regelmatig je handen wassen jaagt het virus weg.

 

Veel plezier!

 

handen wassen handen wassen