Iedereen kan groeien

Ieder kind, dus ook jouw kind, wordt geboren met talenten en een sterke wil om te leren...

Ieder kind, dus ook jouw kind, wordt geboren met talenten en een sterke wil om te leren. Heel jonge kinderen zijn dagelijks bezig met leren van nieuwe vaardigheden. Ze vinden het nooit te moeilijk, zijn niet bang om fouten te maken en geven niet op. Vreemd genoeg verdwijnt deze manier van leren op sommige momenten. Kinderen lijken dan hun motivatie te verliezen wanneer het lastig wordt. Dat kan bijvoorbeeld bij pianoles, zwemles, voetbal of turnen zijn, maar ook in het onderwijs, wanneer ze daadwerkelijk worden aangesproken op hun talenten. Zolang alles goed gaat, blaken ze van zelfvertrouwen, maar wanneer ze uitgedaagd worden om het beste uit zichzelf te halen, haken ze het liefst zo snel mogelijk af.

Vaste of groeimindset
Uit onderzoek van professor Carol Dweck naar motivatie, persoonlijkheid en ontwikkeling blijkt dat kinderen (en volwassenen) een bepaalde kijk hebben op hun eigen kwaliteiten en intelligentie. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste en een groeimindset. Een mindset is een manier van denken. Over jezelf, over je ontwikkeling en over je kwaliteiten. We zijn ons hier lang niet altijd van bewust. 

Heeft je kind een vaste mindset, dan gelooft hij of zij dat zijn of haar mogelijkheden en kwaliteiten vaststaan. Je kind doet graag dingen snel en perfect en gaat dingen die lastig zijn liever uit de weg. Als een opdracht te uitdagend is, is de kans dat het fout gaat groter en fouten maken, wil je kind niet. Kinderen met een vaste mindset vinden het niet fijn als ze ergens veel moeite voor moeten doen, want dat komt niet slim over. Alles moet gemakkelijk gaan, want alleen dan ben je er goed in. Wanneer je er als kind vanuit gaat dat je altijd beter kunt worden, ga je geen enkele uitdaging uit de weg. Heeft je kind zo’n groeimindset, dan vindt hij of zij het leuk om opdrachten te doen die moeilijk zijn, want dan weet je kind dat het aan het leren is. Door hard te werken word je beter en ben je in ontwikkeling. 

Groeitaal
Het verschilt per situatie met welke mindset je kind die aangaat. Het mooie is dat we kinderen (en volwassenen) kunnen leren te denken en handelen met een groeimindset. Het is daarbij belangrijk de juiste taal te spreken - de zogenaamde groeitaal - en complimenten te geven op het proces. Geef je kind het volgende mee: je inzet is van grote waarde om het uiteindelijke doel te kunnen bereiken. Daarbij mogen fouten worden gemaakt en kom je obstakels tegen. Geef niet op, je kunt samen met anderen verder komen. Iedereen, dus jij ook, kan groeien en je talenten waarmaken!

Meer weten?
Voor tips en voorbeelden van ‘groeitaal’ ga naar: 
www.platformmindset.nl
www.hettalentenlab.nl
www.dazzlepersonaltraining.nl/denken-groei-grenzen/ 

 

 

mindset mindset