Ontwikkeling staat nooit stil 

Thuis is de plek waar je kind waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt. Daar uitgedaagd worden, is voor je kind...

Elke dag doet je kind nieuwe ervaringen op, op de opvang, in het onderwijs, tijdens het buitenspelen, thuis, ga zo maar door. Overal komen verschillende ervaringen naar voren waar je kind zich een weg in moet weten te vinden. Hierdoor staat de ontwikkeling van je kind nooit stil. Thuis is de plek waar je kind waarschijnlijk de meeste tijd doorbrengt. Thuis uitgedaagd worden, is voor je kind dan ook erg belangrijk.

Het thuis stimuleren van de ontwikkeling van je kind is veel meer dan het kopen van speelgoed of andere materialen. Het zit vooral in jou als ouder. Het openstaan voor je kind en je verplaatsen in zijn of haar leefwereld is daarbij het allerbelangrijkst. Kijk en luister naar je kind. Volg hem of haar, moedig aan en praat met je kind. Op die manier weet je wat er in je kind omgaat en waar hij of zij behoefte aan heeft. Bovendien bied je je kind zo een veilige plek. Door dit gevoel van veiligheid krijgt je kind meer zelfvertrouwen en durft daardoor meer op onderzoek uit te gaan. Door grenzen te verleggen, leert hij of zij nieuwe vaardigheden aan die voor altijd waardevol zijn.

Praten met je kind is ook goed voor zijn of haar taalontwikkeling. Wees hierbij niet bang om langere zinnen en verschillende begrippen te gebruiken. Juist hierdoor kan je kind kennismaken met deze begrippen en zich de taal eigen maken. Om de taalontwikkeling te stimuleren, kun je ook voorlezen, samen liedjes zingen, rijmspelletjes spelen, doen-alsof spelen… Ook het op een speelse manier oefenen van taal op papier stimuleert de ontwikkeling. Denk aan een brief schrijven voor opa of oma, woordzoekers maken of galgje spelen.

Daag je kind uit, zodat hij of zij zelf met oplossingen komt en zelf ontdekkingen doet. Laat je kind hierbij vrij om zijn of haar emoties te tonen. Wil je je kind belonen omdat je trots bent dat hij of zij een nieuwe stap heeft gemaakt, dan hoeft dit niet met nieuwe spullen. Een compliment, een aai over de bol of een knuffel laat zien dat je aandacht hebt voor de stap die is gezet. Met het geven van echte interesse en voldoende ruimte om de wereld te ontdekken gaat ontwikkelen vanzelf.  

Juni - bouwen aan Juni - bouwen aan