Hoe bereid je je kind voor op een verhuizing?

Verhuizen is vaak stressvol. Niet alleen voor volwassenen, ook voor kinderen heeft een nieuw huis veel impact. Hoeveel hangt onder meer af van hun leeftijd en de reden van de verhuizing

Hoe bereid je je kind voor en laat je alles zo soepel mogelijk verlopen?

 

Wat is verhuizen?

De meeste kinderen begrijpen niet goed wat verhuizen inhoudt. Ze denken bijvoorbeeld dat ze al hun spullen moeten achterlaten en hebben geen idee waar ze straks terechtkomen. En dat kan best eng zijn. Ook voelen kinderen de stress die ouders hebben over alles wat met de verhuizing te maken heeft. Maar als jij laat merken dat je het ziet zitten, vertrouwt je kind er makkelijker op dat er iets goeds gaat gebeuren.

 

Wanneer vertel je het je kind?

Een peuter heeft geen idee hoe lang ‘over vier maanden’ is. Vertel hem of haar kort van tevoren, bijvoorbeeld een week, dat jullie gaan verhuizen. Bij een ouder kind ligt dat natuurlijk anders. Vanaf de kleuterleeftijd kun je je kind er al eerder bij betrekken, bijvoorbeeld door samen een aftelkalender te maken.
 

Verhuizen is een avontuur

Benadruk dat alle vertrouwde spullen van je kind meegaan en dat hij of zij bijvoorbeeld een nieuw bed of een nieuwe stoel mag uitzoeken. Ga je verder weg wonen? Dan laat je kind niet alleen zijn of haar vertrouwde omgeving, maar ook vriendjes en vriendinnetjes achter. Dat brengt natuurlijk extra emoties met zich mee. Geef je kind de tijd om ook die met je te delen. Neem deze serieus, wees begripvol en bied steun. Maar kijk ook samen wat de leuke kanten van het verhuizen zijn. Vertel dat je kind altijd en overal weer nieuwe vriendjes kan maken en wat het nieuwe huis zo fijn maakt. Probeer een leuk, nieuw avontuur in jullie verhuizing te zien dat je met elkaar aangaat.

 

Maak het concreet

Erover praten is altijd belangrijk, maar er zijn nog veel meer manieren om de verhuizing voor je kind levendig te maken. Gaan jullie in een andere wijk of plaats wonen, neem dan alvast een kijkje bij het nieuwe kindcentrum, de speeltuinen en winkels. Zo ziet je kind waar jullie straks komen te wonen. Betrek je kind bij de keuze van bijvoorbeeld de kleur van zijn of haar slaapkamer, de keuze van de meubels en dat soort zaken. Laat je kind over de verhuizing en jullie nieuwe thuis nadenken zodat deze al voorafgaand aan de verhuisdag ‘eigen’ voor hem of haar worden. Help je kind bij het afscheid nemen van jullie ‘oude’ huis en geef hem of haar vooral de tijd en rust om aan de nieuwe situatie te wennen.

 

opvoedblog 26042024 opvoedblog 26042024